verkeerde keuzes

15 Jan

Verkeerde keuzes, er zijn er zoveel.

Ik kan er over meespreken, maar deze keer refereer ik niet alleen naar mezelf.

Je kan twee verschillende kleuren van sokken aandoen in de ochtend, maar dat is dan nog het laatste van je zorgen. Je kan je overslapen voor je examen. Je kan met de auto  de linkse weg nemen, die uitkomt in een donker bos in the middle of nowhere.  Je had toch beter de rechtste weg genomen. God weet wat daar op je wacht. Je had beter niet naar je GPS geluisterd. Je kan het verkeerde kapsel kiezen en de komende vier weken met poedelhaar door de straten paraderen. Je kan het verkeerde liefje kiezen, ze bleek blijkbaar toch maar een zaag na de tweede date. Je kan natuurlijk ook de verkeerde richting kiezen op school en zo een jaar van je leven verspillen. En in de liefde, daarin zijn verkeerde keuzes oneindig. Als je verkeerde keuzes tot daartoe reiken heb je nog geluk.

Het gaat pas mis  als die keuzes domme, ondoordachte keuzes worden. Stel dat je de verkeerde vrienden kiest, de weg wegraakt door alle psychedelica die je pad kruist. Uiteindelijk geen hand meer voor ogen ziet en je steeds maar verder die eindeloze spiraal van vergetelheid indraait. Het gaat al helemaal verkeerd als je dan nog denkt dat er niets aan de hand is. Je denkt dat dit de normale manier van doen is. Je vat het niet dat het probleem bij jou ligt.

Er stelt je niemand voor om die keuzes te maken, je hebt je eigen lot in je handen. Je bent verantwoordelijk voor de keuzes die je maakt. Wie zn gat verbrand moet op de blaren zitten hebben ze mij altijd verteld. Het probleem escaleert steeds meer als je er helemaal niets aan wilt doen.

En er zijn gevolgen, die zijn er zeker. Van A tot Z. Van huisarrest tot taakstraf. Je moet jezelf behoeden voor de keuzes die je maakt. Twee keer nadenken voor je een beslissing maakt. Je tong tien keer omdraaien voor je iets zegt. Voor je iets zegt dat je niet meent, en zeker voor je iets zegt dat niets in handen heeft van de waarheid. Voor je het weet is het te laat. Voor je het weet heb je geen helpende hand meer die naar je toereikt. Gewoonweg omdat jij de touwtjes hebt doorknipt. Je zaait enkel nog teleurstelling en achterdocht. De oorzaak van je agressiviteit al helemaal vergeten, door jou dan in ieder geval. En laten we dan niet vergeten dat alles doordrongen is met naïviteit van de mensen die dachten dat het ergste voorbij was. Maar het ergste, dat moet nog komen.

Het ontgaat me , de reden waarom mensen zo veel verkeerde keuzes maken in een korte tijd.

Advertisements

2 Responses to “verkeerde keuzes”

  1. Mara January 16, 2011 at 10:21 am #

    Ja het wordt steeds beter, vind ik. Maar nog een tip: als je ze iets compacter maakt, zullen mensen ze vlugger lezen. Het is natuurlijk niet makkelijk om je gedachten in zo’n kort dingske te zetten. Jo!

    • dtotheelphie January 16, 2011 at 11:46 am #

      ja daar heb je wel een punt mara ! Het leek me gewoon zonde om dit onderwerp niet uitgebreid toetelichten 😉

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: